Piškotki

KAJ SO PIŠKOTKI?

Piškotki. Naše spletno mesto lahko v brskalnik vašega računalnika odloži tako imenovani »piškotek«. Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki nam dajejo podatke o tem, kolikokrat posameznik obišče našo stran in kaj ga zanima v teh obiskih. Piškotki sami ne vsebujejo nobenih podatkov, ki bi omogočali identifikacijo posameznika, če pa nam te podatke posredujete sami, na primer z registracijo, se ti lahko povežejo s podatki, ki so shranjeni v piškotku. 


VRSTE PIŠKOTKOV

Začasni piškotki ali piškotki seje: 
so iz računalnika odstranjeni, ko zaprete brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, npr. elementov v nakupovalnem vozičku.

Trajni piškotki ali shranjeni piškotki: v računalniku ostanejo tudi, ko zaprete brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje informacij, npr. vpisno ime in geslo, tako da se ni treba vpisati vsakič, ko obiščete neko mesto. Trajni piškotki lahko v računalniku ostanejo več dni, mesecev ali celo let.

Lastni piškotki: so s spletnega mesta, ki si ga ogledujete, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke včasih uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko naslednjič obiščete to mesto.

Piškotki tretjih strank: so iz oglasov drugih spletnih mest (npr. pojavnih oglasov ali reklamnih trakov) na spletnem mestu, ki si ga ogledujete. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za sledenje vaši rabi spleta za tržne namene.Številni ponudniki izdelkov in storitev ter spamerji uporabljajo tovrstne informacije ter tako zlorabljajo funkcijo piškotkov in nadlegujejo uporabnike interneta.


ZAVRNITEV PIŠKOTKOV

Vedno imate možnost, da piškotke sprejmete ali zavrnete. Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke, kar lahko spremenite v nastavitvah tako, da računalnik piškotke zavrne ali pa da prejmete opozorilo, preden se piškotek shrani. V nekaterih primerih bo zavrnitev piškotkov pomenila, da nakupa na naši spletni strani ne boste mogli opraviti.


KATERE PIŠKOTKE UPORABLJAMO?
Ime Namen Vrsta Začasen ali trajen? 
_session_id
storefront
Dovoljuje platformi Shopify shranjevanje informacije o vaši seji (od kod ste pršli, katero stran gledate,..) Unique Token Začesen – piškotek seje
_shopify_visit
storefront and checkout.shopify.com 
Lastni piškotek za merjenje statistike, ki shranjuje število obiskov None Trajen – ostane 30 minut po zadnjem obisku
_shopify_uniq
storefront and checkout.shopify.com 
Šteje število obiskov vsakega posameznika None Poteče ob polnoči (odvisno od posameznika) naslednjega dne
cart
storefront
Shrani informacije o vsebini nakupovalne košarice Unique token Trajen – poteče po dveh tednih
_secure_session_id
storefront
Shranjuje sejne informacije v namene postopka zaključka naročila Unique token Začasen – piškotek seje
secret Piškotek znotaj blagajne, ki pomaga preprečiti delitev informacij potrebnih za zaključek nakupa Začasen – piškotek seje

PIŠKOTKI TRETJIH STRANK
Ime Namen Vrsta  Začasen ali trajen?
_ga
_gid
Piškotki Google Analytics. Te piškotke uporabljamo za spremljanje informacij kako uporabniki uporabljajo našo stran. Piškotki informacije shranjujejo v anonimni obliki vključno z številom obiskov strani, od kod pridete na našo stran in katere strani obiščete. Osebna identikikacija na podlagi tega piškotka ni mogoča. Trajen – poteče po 364 dneh
akavpau_ppsd
x-csrf-jwt
LANG
tsrce
ts
X-PP-SILOVER
nsid
cookie_check
x-pp-s
X-PP-K
PYPF
Piškotki, ki jih uporablja PayPal: ko nakup zaključite preko PayPala se naložijo ti piškotki Začasen – piškotek seje


PIŠKOTKI DRUŽBENIH OMREŽIJ

Piškotki družbenih omrežij (Facebook, Pinterest, Instagram, Twitter) se na našo stran ne naložijo avtomatično. Naložijo se zgolj s klikom na ikono enega od omrežij. Nad piškotki, ki se ob kliku na ikone naložijo nima podjetje Maiook nobenega vpliva.